Nieuw champagnehuis

Gepubliceerd door Frederique & Gijs op 27 juli 2017 in champagnebezoek Nieuws

Caillez Lemaire

In het weekend van 14 juli zijn we weer in de Champagne geweest en hebben we een leuk (voor ons) nieuw huis bezocht: Caillez Lemaire. Dit huis wordt gerund door Laurent & Virginie en staat in Damery, in de Vallee de la Marne, ten westen van Epernay. We hebben dit huis uitgezocht omdat zij veel werken met Pinot Meunier druiven en onafhankelijke champagnemakers zijn. Ze doen alles zelf, van de druiven tot het etiket. Bij ons bezoek werden we nog meer verrast en enthousiast.
We werden hartelijk ontvangen door Laurent welke ons een uitgebreide rondleiding gaf door het huis. Vanaf het eerste moment wisten we het al, dit is leuk!

Stijl van champagne maken

Laurent vertelde dat ze een aantal van de wijnen laten rusten op houten wijnvaten voordat ze op fles gaan en champagne worden. Vaak wordt de wijn bewaard in roestvrijstalen tanks, maar nu dus niet alles. Na ongeveer een half jaar wordt de wijn overgeheveld in champagneflessen.
Er ligt echt een hele grote kelder onder het huis. Dat verwacht je niet als je buiten komt aanlopen. Heel leuk om te zien en alle flessen en vaten van verschillende jaren en samenstellingen te zien liggen.

De vaten van de Jadis.

Na de rondleiding was het tijd voor de proeverij en maakten we kennis met Virginie. Ze lieten ons de verschillende champagnes proeven en vertelden er zeer gepassioneerd over. Zo hebben ze de Jadis 2007 een millisime welke als wijn volledig gerijpt heeft op houten vaten. Deze champagne is volledig gemaakt van druiven uit 2007. (De Jadis van 2016 hebben we al zien liggen, maar dat duurt nog even voordat die klaar is). Daarnaast is er ook nog onder andere de Pur Meunier, volledig afkomstig van de wijngaarden uit Damery, geoogst in 2013, alsmede voor 100% bestaand uit Pinot Meunier druiven en ook nog eens gerijpt op eikenhouten vaten waarvan het eikenhout afkomstig is uit Damery zelf. Zo waren er nog een aantal heerlijke champagnes.

Champagnes

Om jullie kennis te laten maken hebben we een kleine selectie in een kleine oplage meegenomen. Dus op=op. We hebben gekozen voor de twee eerder genoemde bijzondere champagnes en voor een soepele kennismakingschampagne. Zoals Laurent zei: voor elk moment is er een champagne. Denk daar de volgende keer maar eens over na als je een fles uitkiest en openmaakt.

Reflets – Brut

Grotendeels Pinot Meunier aangevuld met Chardonnay wat zorgt voor een wat frisfruitige smaak zoals frambozen. De champagne is soepel en rond en is heerlijk om te drinken bij een ‘romig’ voorgerecht, denk bijvoorbeeld aan Coquilles.

Jadis – 2007

60% Chardonnay, 30% Pinot Noir en 10% Pinot Meunier. Deze champagne rijpt na het plukken en persen een half jaar  op eikenhouten vaten voordat ze op fles gaan. Wanneer de champagne op fles gaat wordt de fles direct afgesloten met een kurk in plaats van een kroonkurk, hierdoor komt er minder zuurstof bij de champagne tijdens het rijpen wat volgens Laurent de smaak ten goede komt. Dit geheel van druiven uit een specifiek goed jaar en speciale rijping geeft de champagne een complexe smaak waarbij men daadwerkelijk hout proeft waar de champagne op gerijpt is. Bovendien is de afdronk is heerlijk zacht en vol. Deze champagne is heerlijk om samen van te genieten (dus niet perse om zomaar een lekker flesje open te trekken) of te combineren met kip of kazen zoals Comté en Langres.

Pur Meunier – Limited Edition 2013

Gemaakt van 100% Pinot Meunier druiven, voor 100% van wijngaarden uit het dorp Damery en ook nog eens gerijpt op eikenhouten vaten waarvan het hout ook voor 100% uit het dorpje Damery komt. Daarnaast zijn er van dit jaar 1004 flessen geproduceerd welke genummerd worden. Oftewel een hele bijzondere samenstelling welke uniek is! Deze champagne is extra-brut wat betekent dat er weinig suikerlikeur (allemaal uit eigen huis, geldt voor alle champagnes van dit huis) is toegevoegd. Dit zorgt er voor dat de smaak van de Pinot Meunier druiven goed tot z’n recht komt, complex en met een klein spicy/peperige ondertoon.

Wil je een van deze heerlijke champagnes bestellen, klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *